Natalia Dumitresco

'''Natalia Dumitresco''' ('''Natalia Dumitrescu''') (n. 1915, [[Bucureşti]] - d. 1997) a fost o pictoriţă avangardistă, stabilită în Franţa alături de soţul ei, pictorului [[Alexandru Istrati]]. În pictură a fost adepta direcţiei abstracţiunii lirice.

==Viaţa==
În anul [[1939]] absolvă Academia de Arte Frumoase din Bucureşti la clasa lui Francisc Şirato. În acelaşi an, Natalia se căsătoreşte cu un coleg de Academie, [[Alexandru Istrati]]. Împreună cu acesta pleacă la Paris, în anul 1947, în urma unei burse oferite de statul francez. În anul 1948 s-a instalat împreună cu Alexandru Istrati într-un atelier din Impasse Ronsin, în vecinătatea atelierului lui Constantin Brâncuşi. În anul 1965 obţine cetăţenia franceză. În ultimii 9 ani de viaţă ai lui Constantin Brâncuşi, Natalia şi soţul ei vor avea grijă de sculptorul român, motiv pentru care acesta îi numeşte pe cei doi beneficiarii testamentului său.

A realizat ilustrațiile la cartea Histoire de Brigands, scrisă de Brâncuși și publicată în anul 1969.

Împreună cu Pontus Hulten şi Alexandru Istrati a scris o monografie despre Constantin Brâncuşi, publicată în noiembrie 1987, în limba engleză. Lucrarea a fost tradusă ulterior şi în limba franceză.

==Cariera artistică==
Prima expoziţie personală a pictoriţei are loc în anul 1946, la Bucureşti. Între 1956-1980 participă la diverse manifestări artistice de avangardă desfăşurate la galeriile de Denise Rene, Colette Allendz şi Arnaud.

În anul 1977 alături de Alexandru Istrati reorganizează atelierul lui Constantin Brâncuşi la Centrul Geoirges Pompidou.

Lucrările artistice ale pictoriţei pot fi văzute în diferite muzee din lume, precum: Pompidou, Gugenheim, Basel, New York, Washington etc.

Bibliography
: *Grigorescu, Dan - ''Dicţionarul Avangardelor'', Editura Enciclopedică 2003 : full source reference

[[[n:Categorie:Naşteri în 1915]]
Categorie:Decese în 1997

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License